dobra kawa

Wybór między kawą ziarnistą oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na informacji, którą daje nam producent. W jaki sposób w związku z tym dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – walory
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Skutkiem tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu niezależnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
•    Młynka ręcznego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele lepsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie porządniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się gruntownie inaczej w przypadku mielenia z użyciem fachowego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika scalona z delikatnością sprawia, że nawet najbardziej wyszukany gatunek kawy nie traci na wartości na skutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty

Kawa mielona jest idealną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, lecz dalej zależy nam na właściwej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki i po kilku minutach móc rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W wyborze dobrej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na jakiej w świetle polskiego prawa, powinna odszukać się cała lista składników towaru oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się właśnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.